Budapesti alkotótábor

Tarts velünk és ismerkedj meg három művészeti technikával egy helyen! Három remek festőművésztől tanulhatsz, hat napon keresztül.

2024. június 25-30.

Pasztellfestés

A porpasztell használata, impozáns alkotások Gécseg András festőművésszel

Akvarell városképek

Látványfestészet Zsóka László festőművésszel

Akvarell "wet on wet"

Vizes akvarell több témában két napon keresztül Sipos Loránd festőművésszel

Mi várható?

Három csodálatos művész, három különleges festő fog oktatni…

… hat teljes napon át, Budapesten, 2024. június utolsó hetében, azaz június 25. keddtől június 30. vasárnapig. A helyszín: a Budapest szívében, az Alagúttól nem messze elhelyezkedő csodálatos hangulatú Szelence Kávézó, ahol mindig találhatsz valami finomságot, akkoris, ha vegán életmódot követsz. Hívószavaink, melyek téged is biztosan megszólítanak, ha már ideértél:

#pasztellfestészet

#akvarellfestészet

#kikapcsolódás

#tanulás

#alkotás

Nézd meg az oktatóinkat!

Nézd meg az oktatóinkat!

Gécseg András

festőművész

A rajz és festészet iránti érdeklődésemet Nagyapámnak köszönhetem.
Húszévesen kezdtem reklámfestéssel foglalkozni, feliratokat, reklámtáblákat, homlokzat dekorációkat készítettem, majd pár évvel később festettem első olajfestményeimet. Nagy hatással volt rám Paál László és Munkácsy Mihály, ma is inspirálnak és kísérnek munkáim alatt. Az olajfestmények mellett nagy szerepet tölt be a pasztellkréta használata, mint kifejező eszköz; közel került hozzám és fontos része festészetemnek. Érdekel az akvarell technika, csodálatos történet számomra, a pillanat hatalma. Véleményem szerint tudást csak tapasztalat útján szerezhetünk. A lendületesség és a türelem között először meg kell éreznünk az egyensúlyt, majd csupán türelmesek vagy lendületesek legyünk. Hiszek az egyszerűségben, amihez hosszú út vezet, de akkor megérthetjük, van, hogy a kevesebb a több. Egy művész soha nem érezheti, hogy kész van, minden alkotás egy születés, egy próba arra, hogy megismerjem magam és aztán megmutassam másoknak.
A kép akkor készült el, mikor az alkotó gondolata azt azzá teszi.

Zsóka László

Festőművész, művésztanár

Húszévesen kezdtem el ismerkedni az akvarell technikával. Előtte leginkább tollal, szénnel és ceruzával dolgoztam, de mostanra a vízfestés a mindennapjaim része lett. Korán úgy döntöttem, hogy felvételizek a Magyar Képzőművészeti Egyetem, festőművész szakára, melyen 2021-ben diplomáztam. Időközben Angliában töltöttem egy hetet, ahol Alvaro Castagnet-el, az akvarellművészet legnagyobb alakjával festettem egy kurzuson belül. Meghívást kaptam a Negyedik Belgrádi Akvarell Biennáléra, illetve a Fabriano in Acquarello nemzetközi vízfestő találkozóra is. Harmadik helyezést értem el a XXII. Országos Tájképfestészeti Biennálén, amely, a Hatvani Galériában került megrendezésre. Munkáim nem törekednek többnek látszani annál, mint amik. Akvarelljeim lényege a hangulat, a frissesség és a lendület. Az adott hely atmoszféráját a pigment és a víz közös munkája teremti meg. Jelenleg vízfestői kurzusokat tartok Budapesten, illetve az ország számos területén és tanítok.

Sipos Loránd

Festőművész, művésztanár

Ars poetikam: Úgy látom, hogy korunk, nagyon megmutatott, nagyon kimondott, nagyon materiális és nagyon zajos. Amit én a  környezetemben keresek és munkáimmal megmutatok, az a kimondatlan, a csendes, a sejtelmes, a misztikus. Erdélyben születtem, Általános iskolás korom óta művészeti iskolába jártam. 1997-ben diplomáztam a Magyar Képzőművészeti Egyetemen  képgrafika szakán, mesterem Kőnig Róbert grafikusművész volt. Tagja vagyok a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, Fine Arts Capital Művészeti Egyesületnek, Hungarian European Artist, valamint a Bács-Kiskun megyei Műhely Művészeti Egyesületnek. Munkáimban a körülöttem lévő környezetet, a magyar városokat, tájakat, embereket, utazásaimat, az élet misztikumát keresem és törekszem megjeleníteni.
A képzőművészet mellett a III. Béla Gimnáziumban tanítok
rajzot és művészettörténetet. A képzőművészeti, festészeti tevékenységem mellett fontosnak tartom a művészeti oktatást is. Élőben és online dolgozok, tanítok és festek. Sok festészeti kurzust tartottam, festészeti technikában az akvarell és az olaj áll
közel hozzám.

részletes program

részletes program

2024. június 25. Kedd

PASZTELLFESTÉS GÉCSEG ANDRÁSSAL

Délelőtt:
Bemutatkozás, a pasztell technika rövid áttekintése, művészettörténet érintése. A pasztell kréta bemutatása, a technika sokoldalú használata, színek, színelmélet. Tájkép festése és azon keresztül a képalkotás, látásmód, színek, levegő perspektíva átbeszélése.
Délután:
Formák, alakzatok, utcakép festése.
Aranymetszés, távlat, perspektíva használata a képeken. A kép egyszerűsítése, anyagok, eszközök változatos használatával, színkezelés. Finom és lendületes krétahasználat, fények, árnyékok, kiemelés, közben az egyensúly megtalálása.

2024. június 26. SZERDA

PASZTELLFESTÉS GÉCSEG ANDRÁSSAL

Délelőtt:
Csendélet megfestése, kompozíció, fények megbeszélése, egyedi látásmód alkalmazása.
Lendületes vonalvezetés, kréta használat bemutatása, gyakorlása. Újabb kép festése gyorsfeladatként, fókuszálás, elvonatkoztatás
használatával.
Délután:
Az eddig tanultak, tapasztaltak használatával Gécseg András által festett kép vagy önállóan választott kép készítése, „örömfestés”.
Absztrahálás, elvonatkoztatás gyakorlati megvalósítása. Fókuszálás, képalkotás megbeszélése. A cél, jó hangolatú közös munka megfelelés nélkül. Mindenki az új tapasztalatok esetleges beépítésével önmaga útját járja a pasztell technikában is. A nap végén, a zárórészben összegzés, az elkészült munkák
kiértékelése, közös átbeszélése,tapasztalatcsere.

2024. június 27. Csütörtök

AKVARELLFESTÉS SIPOS LORÁNDDAL

– a vizes technika csodája, ráhangoló.
– ,,Nem félek a témától és merek játszani a színekkel”.
– a kivetített fotó alapján dolgozunk, átírjuk festménnyé. (nem másolok)
– különböző eszközök és anyagok bemutatása és használata
– Elvonatkoztatás, sebesség (erdő és víz a téma)
– ,,javítható az akvarell is”
– párhuzamosan festünk 2 képet (az egyik szárad a másikon dolgozunk)
– tér és a mélység kifejezése
– ,, a kevesebb több”
– legalább 4 képet megfestünk, a véletlenszerűség észrevétele és beépítése a képbe
– ,,Mikor van kész az akvarell ?”

2024. június 28. péntek

AKVARELLFESTÉS SIPOS LORÁNDDAL

– az előző napon készült festmények átnézése friss szemmel, megbeszélés
– ködös fenyőerdő megfestése
– kontrasztok
– ,, mi a poén a festményen?”
– utcarészlet vizesen, félabsztrakt, a perspektíva fontossága
– egyénre szabott korrektúra
– az elkészült munkák megbeszélése,, van-e fejlődés ?”
– a siker kulcsa…
– a fedőfesték ésszerű használata
– csendélet vizes technikával
– ,, hogyan és hová írjam alá a képet?”

2024. június 29. szombat

AKVARELLFESTÉS ZSÓKA LÁSZLÓVAL

Megismerkedünk a perspektíva tökéletesítésével, a látványfestészet alapjaival és a könnyed ecsetmozdulatokkal, melyeket a művész iránymutatásával be is építünk a munkáinkba. Vázaltozunk, majd megfestjük az első képünket, részletes magyarázatokkal, tanácsokkal lát el minket Zsóka László, a nap végén pedig kiértékeli az aznapi alkotásokat, rámutatva az esetleges javítanivalókra is.

2024. június 30. VASÁRNAP

AKVARELLFESTÉS ZSÓKA LÁSZLÓVAL

Egy városképen keresztül gyakoroljuk és tökéletesítjük akvareltechnikánkat, könnyed, vizes ecsetvonásokkal dolgozunk és arra törekszünk, amit a művész úr mindig hangsúlyoz is: a kevesebb több. A képünk egyszercsak életre kel és azok a részletek jutnak főszerephez, melyek a művészoktató trükkjei közül kerülnek birtokunkba. A nap végén ismét szemlézünk, tanulunk saját illetve egymás képeiből.

Fontos információk, eszközök, GYIK

Kérünk, jelentkezés előtt alaposan tájékozódj a tábor napjainak eszköz és tudásszint igényéről- ITT minden információt megtalálsz. Amennyiben mégis maradt kérdésed, várom a gitta@gittagrafika.hu e-mail címre!

Mit kell hozzak magammal a pasztellfestésre?

Ajánlott eszközök:
Puha (!), száraz pasztell kréta /nem LIDL minőségű, hanem Pannoncolor (magyar gyártmány, vagy olasz, német, holland ! Ami biztosan jó: Schmincke, Sennelier márka.)
Színes pittkréta a vázlathoz, Canson, Fabriano Tiziano vagy más FEKETE színű pasztellpapír különböző méretekben, vagy PLAKÁTKARTON. (Ingres papír nem jó!).
Ragasztószalag, rajztábla, ha szükséges, asztali festőállvány, rögzítő lakk (Taft, zöld színű! hajlakk), papírragasztó, rajzszög, kéztörlő (papír). A legtöbb eszköz a helyszínen is megvásárolható lesz!

Milyen tudással, tapasztalattal jelentkezzem? Mit jelent, hogy "haladó" a tábor?
A „haladó” szó jelentése ebben az esetben a következő:
nyugodtan jelentkezz, ha már rajzoltál életedben egy kockánál bonyolultabb dolgot, ha festettél már akvarellpapírra normális ecsettel, ha ismered a tubusos festékeket, ha tudod, mi az a porpasztell, ha nem nézel utána a neten, hogy mi az a perspektíva. 🙂
Mi az eszközigénye az akvarell napoknak?

Eszközlista akvarellhez:
– rajztábla vagy plexi lemez 2 db
– széles legalább 2 cm-es tapéta ragasztó
– jó minőségű, legalább 300 gr-os papír, tömbben is jó, legalább 30×40 cm-es.
– akvarell ecsetek, mindenféle méret
– legyen egy szélesebb vizező ecset
– spriccelő
– fehér tányér
– kerekített festőkés
– só, közepes szemcsés
– hajszárító
– kéztörlő papír
– akvarell készlet, minőségi esetleg granulált akvarell
– Ecoline fehér fedő festék (ha van arany szín)
– jó kedv, nyitottság
– tablet, laptop vagy telefon

A legtöbb itt olvasható eszköz a helyszínen megvásárolható lesz kedvezményes áron!

Hol található a helyszín? Étkezés biztosított?

A Szelence Caffee Budapest szívében, a Pauler utcában található, az Alagúttól pár percre. Budapest, Pauler u. 8, 1013

A helyszínen hétköznap ebédmenüt van lehetőség saját költségre kérni, a szűrt vizet és kávét, teát mi álljuk. Hétvégén ebédrendeléssel vagy a helyszínen valamilyen étteremben tudjuk megoldani az ebédet.

Mik a jelentkezés feltételei? Mikor számít a jelentkezés véglegesnek? Mik a lemondási szabályok?

Jelentkezni vagy bankkártyás vagy utalásos fizetéssel lehet. Amint beérkezik az összeg, válik véglegessé a jelentkezés. Van lehetőség a teljes vételár 3 részletben történő utalására:
Fizetési kondíciók:
1.részlet: 05.15-ig  61 850 Ft
2.részlet: 05.30-ig 61 850 Ft
3.részlet: 06.15-ig 61 850 Ft

A lemondási feltételek a workshop ÁSZF-ben, itt olvashatóak.

Lehet -e csak egy / vagy pár napra jelentkezni?

Természetesen igen, tudsz jönni akár egy nara is. Ezen felül van a teljes heti jegy, és kétnapos turnusjegyek oktatónként.

Tudok -e csak hétvégén jönni?

Természetesen igen, a hétvégi jegyet vedd meg ebben az esetben.

Tudok -e csak egy bizonyos előadóhoz jönni?

Természetesen igen, minden előadóhoz tudsz jönni egy vagy két napra is, a megfelelő jegy megvásárlásával. 

Hogy tudok fizetni?

Bankkártyával vagy átutalással tudsz fizetni, készpénzes fizetésre sajnos nincsen lehetőség.

Hány fős lesz a rendezvény?

15 fővel számolunk.

Mit tartalmaz a vételár?

A vételár tartalmazza az oktatást, az előadók tiszteletdíját, a helyszín árát, kávé, tea és vízfogyasztást. Eszközöket, szállást és étkezést nem! 

Ha vidékről érkezem a szállásban tudtok -e segíteni?

Sajnos nem, a környéken viszont rengeteg lehetőség van szállást foglalni, az interneten megtalálható valamennyi.

Parkolást hol tudom megoldani?

Hétköznap a belvárosban a parkolás fizetős, így javasolt a közeli parkolóházban megoldani a parkolást, mert ott hely is könnyebben található, illetve a parkolási díj is kedvezőbb lehet.

Tudok -e a helyszínen eszközöket vásárolni?

Igen, szinte minden kellék, eszköz, papír, kréta, festék..stb lesz nálunk, melyeket kedvezményes áron meg is tudsz majd vásárolni.

szeretném, ha tudnád…

Miért csináltam ezt a programot?

Sok sok éve kezdtem el festeni, nagy szerelmem az akvarell, és a pasztellt is ámulva nézem… Régóta keresek Budapesti tanulási lehetőséget, de ilyen egyhetes táborral sajnos nem találkoztam. Eddig.

Most megszervezem magunknak, szeretném, ha lenne eg hely, ahol mindenki boldog, ahol mindenki együtt és örömmel alkot, miközben a legjobb mesterektől lesheti el a csodás, általuk használt technikát. A pasztell egy új világ, nekem is, remélem, mindannyian egyszerre válunk ott a rajongójává ennek a csodás technikának. Az akvarell meg… Gondolom nem kérdés, biztosan nem véletlen, hoyg itt vagy… 

Találkozzunk, és alkossunk együtt. Szakadj ki velünk a mókuskerékből, az eddigi tapasztalatok alapján ez a program is egy csodának ígérkezik. Légy részese!  -Gitta

Még ennyit kell várni

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

WORKSHOP ÁSZF, LEMONDÁSI SZABÁLYZAT

ESZTERGOMI NYÁRI TÁBOR